Zaštititi zarade zaposlenih sa najnižim primanjima u javnom sektoru

Bez autora
Nov 05 2012

Član Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta i ministar prosvete i nauke u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović najavio je danas da bi na narednoj sednici Vlade trebalo da bude razmatrano rešenje koje će sprečiti da budu ugrožene zarade zaposlenih u javnom sektoru sa najnižim primanjima.Suština donošenja zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru je da se ograniče zarade onih koji imaju najviše, a da oni koji imaju najnižu platu ne budu ni na koji način pogođeni.

Zaštititi zarade zaposlenih sa najnižim primanjima u javnom sektoruČlan Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta i ministar prosvete i nauke u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović najavio je danas da bi na narednoj sednici Vlade trebalo da bude razmatrano rešenje koje će sprečiti da budu ugrožene zarade zaposlenih u javnom sektoru sa najnižim primanjima.

Obradović je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sednice tog tela, naveo da je suština donošenja zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru da se ograniče zarade onih koji imaju najviše, a da oni koji imaju najnižu platu ne budu ni na koji način pogođeni.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je, kako je istakao, na pretprošloj sednici Vlade zatražio od resornog ministarstva da pripremi predlog kako da se reši ovo pitanje.

Ministar je naveo da je Socijalno-ekonomski savet na današnjoj sednici postigao saglasnost o tome da u Nacrtu zakona o osnovnom obrazovanju ostanu odredbe o štrajku, koje predviđaju da prosvetni radnici, ukoliko odluče da protestuju, moraju da obezbede minimum procesa rada.

Prema njegovoj oceni, odredbe o štrajku trebalo bi da budu deo drugih, a ne zakona koji se odnose na oblast obrazovanja, pri čemu će do donošenja posebnih propisa o štrajku ovo rešenje biti uvršteno u tekst Zakona o osnovnoj školi.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskom savetu Nebojša Atanacković saopštio je da velike razlike u platama, ne samo kada je reč o najvećim već i o prosečnim zaradama budžetskih korisnika i zaposlenih u javnim preduzećima, treba da budu dovedene u sklad sa onim što država i privreda mogu da ponude.

Na sednici Saveta razmatrani su i nacrti zakona o srednjem obrazovanju i o obrazovanju odraslih, napomenuo je Obradović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik